Copiii nostri ne ofera ocazia de a deveni parinti asa cum ne-am dorit mereu sa fim

happy family portrait having fun

Parintii vostri v-au impus multe restrictii? Sau ati hotarat voi insiva in ceea ce va privea?

V-au iubit si v-au sprijinit? Sau din cand in cand, simteati ca nimanui nu-i pasa de voi?

Felul in care v-au tratat parintii, mai ales in primii 7 ani, a influentat trasaturile  voastre de caracter. Relatiile din prezent  cu partenerul, copiii, nu fac altceva decat sa scoata la suprafata  aceste trasaturi care e necesar sa fie schimbate.

” Fiecare relație importantă din viața noastră oglindește relația pe care noi am avut-o cu unul din părinți.
Până nu curățăm acea relație cu părinții, nu vom putea să creem o relație cu cineva așa cum ne dorim noi să fie.
Relațiile sunt oglindiri ale noastre. Atragem întotdeauna ceea ce oglindește fie calitățile noastre, fie crezurile pe care le avem despre relații.
Și asta este adevărat, indiferent dacă este vorba de un șef, un coleg de serviciu, un subaltern, un prieten, un iubit, un soț sau un copil.
Lucrurile care nu-ți plac la ei sunt fie lucrurile pe care tu le faci, sau ai vrea să le faci, fie crezurile tale. Nu i-ai fi atras în viața ta dacă, prin felul lor de a fi, nu ți-ar fi completat cumva viața personală. ” 
Louise L. Hay  Intrebarea este: Acceptam aceasta realitate?

Vindeca-ti relatia cu parintii daca vrei sa fii un parinte fericit. Cel mai real cadou pe care il poti face copilului este sa fii fericit. In prezenta persoanelor fericite primim o transfuzie de fericire.

Acum poate vi s-a dat ocazia sa modelati o alta fiinta umana ( copilul). Este misiunea cea mai importanta a unui om si cu siguranta nu doriti sa o indepliniti superficial.

Va-ti intrebat, sau v-ati imaginat cum o sa fie copilul vostru cand va fi mare?,ex. la 30 de ani.

Cum ar arata? Cum se simte cu viata pe care o traieste? Isi urmeaza vocatia? Se simte implinit si fericit?

Ce educatie ar trebui sa aplici, ca sa ai acest tip de copil pe care ti-l doresti?

In 1964, conform unuia dintre primele studii asupra stilurilor de educatie, tipul de parinte in  care te incadrezi,  va determina in mare masura, trasaturile pe care le va avea copilul tau. Martin si Lois Hoffman au definit in revista lor de cercetare 4 stiluri de educatie la parinti:

1 restrictie iubitoare – parintele cu tendinte autoritare

2 ingaduinta iubitoare – parintele ingaduitor

3 restrictie rece – parintele dictator

4 ingaduinta rece, detasata – parintele neglijent

Sa observam mai atent aceste 4 tipuri de parinti si efectul lor asupra copiilor.

Unii parinti sunt foarte iubitori: manifesta o caldura si o acceptare deosebita; te poti apropia usor de ei, doresc sa stie copiii aproape de ei; imbratiseaza copilul, il asculta, il incurajeaza si ii zambeste. E placut sa ai un parinte iubitor.

In extrema cealalta se afla parintii ostili. ei sunt reci, respingatori si distanti. Mesajele pe care le transmit sunt: “Nu ma  mai deranja! Lasa-ma o data in pace!”

Mai exista de asemenea parinti restrictivi si parinti ingaduitori.

Parintii restrictivi sunt cei care iau multe decizii in locul copiilor- poate prea multe, iar copiii trebuie sa asculte tot timpul.

Parintii ingaduitori sunt cei care le ingaduie copiilor sa ia decizii oricand acest lucru este posibil – chiar si atunci cand s-ar putea sa nu fie pregatiti pentru asta. Limite insuficient intarite.

Linia de mijloc intre restrictiv si ingaduitor este cea mai buna pentru copii: sa aiba parinti care se axeaza pe restrictii la inceputul copilariei si apoi sa se deplaseze spre o pozitie democratica in anii adolescentei.

Extremele produc disfunctionalitati. Atunci cand un parinte se afla intr-o extrema: exagerat de restrictiv sau exagerat de ingaduitor, atunci necazul se afla la usa.

In mare parte parintii sunt o combinatie acelor 4 tipuri.

Daca esti parinte iubitor- restrictiv ( parinte cu tendinte autoritare)- probabil ca vei avea copii mai supusi, ascultatori decat daca ai fi fost ingaduitor. Datorita autoritatii tale, copilul ar putea fi mai dependent si nu atat de creativ si prietenos- ar obtine aprecieri deosebite cand vine vorba de infatisarea lui, de politete si ascultare.

Daca esti parinte ingaduitor, copii tai vor fi independenti, creativi si initiativele lor vor fi adesea reusite. Coliilor tai le va placea in societate.

Numeroase studii din ziua de azi, confirma faptul ca parintii iubitori au cele mai mari sanse ca copiii lor sa ajunga oameni de nadejde, sanatosi si eficienti. Parintii ajung sa iba probleme atunci cand copiii ii privesc ca fiind ostili si respingatori.

Daca copiii nu se simt iubiti, daca parinti lor sunt prea severi, dictatori, copiii vor deveni excesiv de ascultatori, incapabili sa ia decizii care ii privesc pe ei insisi, foarte timizi si adesea au probleme de sanatate mentala.

La cealalta extrema se afla parintii indiferenti si ingaduitori. Copiii lor  tind sa fie neascultatori extrem de agresivi.

Indiferent ce tip  sau combinatie de parinte esti, nu e loc pentru vinovatie  ci e loc de a aduce mai multa dragoste in stilul tau de parinte. Vinovatia adanceste “problema”.

Dragostea este cheia in cresterea copiilor sanatosi fizic, mental, emotional, spiritual si implicit o societate sanatoasa: fizic, mental, emotional, spiritual.

Daca parintii sunt iubitori, indiferent daca sunt mai autoritari sau mai ingaduitori, copiii se vor descurca bine in viata. Atunci cand parintii sunt ostili si respingatori la copii se formeaza un comportament antisocial.

Din aceste studii stiintifice reiese foarte clar faptul ca tu ca parinte ai o influenta definitorie aspupra comportamentului copilului tau si implicit a societatii pe care o formeaza el mai tarziu ca adult. Desigur  stiai deja asta si cu siguranta stii si  faptul ca dragostea reprezinta  diferenta cruciala si indiferent de comportamentul pe care copilul il are acum, dragostea ta este suportul pentru ca el sa faca schimbarile necesare.

Iti doresti mai multa dragoste in relatia cu copilul tau?

Doresti sa eviti orice comportament care ar putea fi interpretat de el ca fiind ostil sau respingator?

Mitul : Prea multa dragoste strica! FALS

E imposibilsa oferi prea multa dragoste  si pra multa dragoste nu strica ci prea putina DISCIPLINA.

Copiilor le merge bine daca primesc o dragoste care le poarta de grija, ii respecta, ii accepta, ii iarta si le acorda incredere. De fapt cu cat le oferi mai mult din aceasta dragoste cu atat mai bine.

DRAGOSTEA actioneaza ca un SCUT pentru copii atat la greselile parintilor fata de ei cat si la examenele vietii. Ei sunt atat de convinsi de dragostea parintilor si atat de plini de iubire incat nimic nu-i mai poate dezechilibra emotional.

DRAGOSTEA este SCUTUL nostru, al tuturor.

Nu e niciodata prea tarziu pentru a oferi dragostea noastra din toata inima.

Iti transmit gandurile mele pline de iubire!

Bianca

Sursa de inspiratie: Kay Kuzma

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>