In care anotimp al casniciei te afli?

images (4)

    Te-ai intrebat candva care este secretul casatoriilor fericite? Cum au resusit  aceste cupluri sa construiasca familii fericite si echilibrate?

Ei bine si eu m-am intrebat. Orice casnicie poate fi fericita daca faci pasi in aceasta directie si  te lasi ghidat de Dumnezeu. In primul rand e important sa sti faptul ca fiecare casnicie trece prin cele 4 anotimpuri: primavara, vara, toamna, iarna si pregatindu-te, poti sa eviti sa renunti si atitudinea face diferenta.

Dupa 17 ani de casnicie,  in care am trecut prin toate cele 4 anotimpuri ale casatoriei  cu “+” si “-” lor, am reusit sa ducem relatia  la un nivel si mai profund si continuam sa investim in noi si in ea. E un proces de dezvoltare continua. Aceasta se datoreaza faptului ca am  pastrat scopul si am continuat sa mergem in aceasta directie:

Casnicia nu e  doar o simpla  relatie ci e una intima care cuprinde toate aspectele vietii: intelectual, emotional, social, spiritual si fizic.

Doar procreearea nu este singurul scop al casniciei. Fiecare persoana este inzestrata de Dumnezeu cu posibilitati latente si casnicia este un cadru ideal in dezvoltarea acestor daruri si abilitati.

Sotii si sotiile sunt conceputi pentru a se completa reciproc. Cand barbatul este slab, sotia lui este puternica; cand sotia se impiedica el este acolo sa o ridice. Poate spui: e un caz idealist. Nu, nu este idealist ci este o relatie asumata, responsabila. E important sa te cunosti foarte bine pe tine insuti si pe ceilalti, apoi sa faci acest pas. Uni chiar nu isi doresc deloc  sa se casatoreasca (calugari), alti desi vor sa se casatoreasca  nu reusesc sa transforme relatia in casnicie (o frica ascunsa in spate), dar acesta este un alt subiect.

Viata e mai usoara atunci cand inima si ratiunea celor doi se angajeaza sa lucreze impreuna pentru a lasa provocarile vietii sa treaca prin ei fara sa-i dezechilibreze.

Casnicia presupune ca cei doi sa fie:

> dedicati

> uniti

> intimi

> avand un scop

> complementari

Dupa 17 ani de casnicie, privind in urma, imi dau seama ca multe lucruri pe care le-am realizat nu le-as fi finalizat fara incurajarea si ajutorul sotului meu. Si de asemenea cred ca si el a realizat mai multe in viata datorita sprijinului meu. Acest lucru imi aduce multa implinire si scoate la suprafata scopul vietii: de a-l cunoaste pe Dumnezeu. Pentru majoritatea oamenilor, casnicia amplifica posibilitatea acestui scop.

Relatia de casnicie se schimba permanent. Atitudinile, sentimentele fluctueaza si modul in care cei doi parteneri se trateaza este unul oscilant, cand iubitor, cand mai putin iubitor.

Viata este plina de schimbari neprevazute: o boala, un serviciu care presupune multe deplasari, sau o mutare intr-o alta tara, un parinte bolnav care nu  poate trai singur, deciziile pe care le luam in legatura cu profesia noastra, cresterea copiilor, educatie etc, toate acestea determina schimbari care pot afecta casnicia. Modul in care reactioneaza cuplurile la aceste schimbari determina calitatea casniciei lor.

Putem compara aceste schimbari, cu  cele 4 anotimpuri ale anului care sunt determinate de schimbarile inevitabile care au loc in timp ce pamantul se roteste in jurul axei sale si se invarte in jurul soarelui. Astfel schimbarile care apar in viata noastra (precum si modul in care ne adaptam si reactionam la ele) determina anotimpurile casniciei.

Nasterea unui copil, moartea cuiva drag, oscilatii financiare, boala, rudele, mutatul/ ne-mutatul, depresii, neintelegeri, stari sufletesti, adolescenti, imbatranirea trupului, parintii care inainteaza in varsta, hobby-urile, obiceiurile, sexul, impotenta, infidelitatea etc- toate acestea creeaza presiuni asupra casniciei si cer un raspuns clar. Unele schimbari lovesc chiar in inima casniciei, de exemplu cand un partener este infidel sexual.

Atitudinea cu care trecem prin aceste schimbari, determina anotimpul in care ajunge casnicia.

 In care anotimp al casniciei te afli?

Iata care sunt cele 4 anotimpuri si caracteristicele lor:

Vara - Casniciile aflate in vara se caracterizeaza  printr-un sentiment profund al implinirii si al sigurantei. Diferentele sunt acceptate si cauta sa le transforme in calitati ale realatiei. Exista si un nivel nevazut al relatiilor in care au fost ingropate probleme nerezolvate. Astfel orice casnicie se poate transforma din vara in toamna daca nu suntem atenti. Identificand conflictele ascunse poti sa le gestionezi a. i. sa ramai in vara

Primavara-  Primavara este timpul sperantei si al noilor inceputuri. Cuplurile seamana semintele din care spera sa culeaga fericirea. Modalitati noi de a asculta si a-ti iubi partenerul , te va face mai constient de iritarile  neasteptate care se pot ivi in acest anotimp placut.

Iarna – relatiile aflate in iarna sunt distante si dificile. Casnicia seamana cu doi oameni care traiesc in doua igluri separate. Cuplurile nu sunt dispuse sa negocieze diferentele. Exista o cale de scapare si ea incepe cu credinta. Raceala iernii stimuleaza adesea o dorinta dupa vindecare si sanatate. Cei care sunt bolnavi cauta medicul si gasesc vindecarea. In procesul vindecarii, cuplurile ajung sa experimenteze latura pozitiva a iernii. Dupa cum spunea un sot: “Ne-am dat seama ca prin durere ne-am redescoperit radacinile, ne-am afirmat credinta si am crescut in caracter.” Adesea tocmai incercarile vietii sunt cele care dau nastere rabdarii sau perseverentei. Atunci cand isi intind ramura de maslin a pacii, chiar in mijlocul durerii si a instrainarii,  cuplurile descopera potentialul pentru o vindecare profunda si o intimitate chiar mai adanca.

Toamna –  Toamna aduce cu ea schimbarile nedorite, nesiguranta si sovaiala cu care se confrunta  cuplurile in aceasta perioada a casniciei lor. Cuplurile simpt ca se petrece ceva, dar nu sunt sigure ce anume. Unul sau ambii parteneri se simt neglijati. Se detaseaza emotional si fiecare da vina pe celalat.

Profilul marital al anotimpurilor nu are rolul de a te sili sa te incadrezi intr-un anotimp ci mai degraba  o unealta de comunicare care sa te ajute pe tine si pe partenerul tau sa aruncati o privire onesta asupra casniciei voastre. Indiferent care ar fi concluziile  cu privire la anotimpul in care se afla casnicia voastra, este util sa redescoperiti incantarea primaverii si  bucuriei verii. De asemenea sper ca vei intelege faptul ca toamna si iarna nu sunt complet inutile. Adesea ele au rolul de a te trezi la realitate si de a stimula dezvoltarea.

Orice casnicie poate fi fericita daca faci pasi in aceasta directie si  te lasi ghidat de Dumnezeu.

Cu dragoste pentru tine!

Bianca

 

Inspiratie Gary Chapman – autorul best-sellerului  “Cele cinci limbaje ale iubirii” si autor al cartii Cele patru anotimpuri ale casniciei

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>