Cum sa ne ajutam copiii?

Fiecare perinte isi creste copilul in propriul lui fel si totodata diferit fata de alti parinti. Cu toate acestea pentru a-i putea ghida pe copii intr-un mod constructiv pentru viata exista ceva esential in modul in care ii educam pe copiii nostri. Unii specialisti considera considera ca ar fi potrivit sa-i educam folosind recompensele, alti pedepsele. Oare cine are dreptate?

Ca si parinti este important sa fim deschisi si in aceeasi masura sa fim precauti, sa luam doar ce ni se potriveste fiecaruia in functie de situatia noastra exacta. In plus nu cred ca isi doreste un parinte ca si copilul sau sa fie respectuos, sa asculte de parinti, sa fie politicos etc, doar atunci cand il pedepsim sau ii dam o recompensa. Nu-i asa? Practic cu totii ne dorim sa il invatam pe copil un STIL de VIATA cu valori morale si in acelasi timp sa fie un copil cu incredere in sine, cu iubire de sine si cu respect fata de semenii sai, fara sa il recompensam sau sa il pedepsim, ci sa fie constient si responsabil in acelasi timp.

ATENTIE! Foarte IMPORTANT:

Fiti atenti la ceea ce simtiti in interior cand cititi urmatoarea propozitie:

O astfel de educatie se numeste Educatie Spirituala sau Educatia IUBIRII.  Sunt curioasa ce ai simtit cand ai citit propozitia anterioara. Poti scrie un comment la acest articol cu emotia pe care ai simtit-o,  cu starea ta in acel moment. Acest lucru iti transmite ceva important.

Cand am fost in India anul trecut, am fost placut surprinsa sa vad faptul ca in scoala lor, au ca si curs principal : Educatia spirituala aprobata de UNICEF si predata inca din clasa I pana in clasa a-IX-a.  Un manual foarte bine structurat, pe lectii foarte clare si cu ghid  de utilizare pentru profesori.  Foarte frumos se imbina educatia spirituala a parintilor cu educatia spirituala predata in scoala.

Tot auzim in ziua de azi de diverse crize: divorturi 60-70% in Romania in primii) 2-3 ani ( criza failiala), adulti care decid greu daca sa faca acest pas: casatorie ( criza relationala), criza financiara, criza economica,  criza … criza … criza.

Oare  nu cumva aceste crize sunt de fapt o singura CRIZA? si anume criza Valorilor Morale? Cine provoaca aceste crize? Se declanseaza singure? Oare nu cumva Omul este cel care face lucrurile sa se intample?

Daca vrem o societate cu Valori morale inalte? Cine o poate creea? Cum o poate creea? Cine este societatea?

Societatea in care traim azi spune totul despre cine suntem noi si copiii nostri acum in acest moment. Si daca nu ne place ce vedem in societate, ce putem face in acest caz? Cum putem sa ne bucuram de o societate minunata care sa reflecte: grija, iubirea, compasiunea, respectul?

Cum putem creea aceasta societate? Autoeducandu-ne pe noi si educand copiii pentru o astfel de societate. Cum ne putem ajuta cu adevarat copiii atunci?  Te rog sa lasi un comment la acest articol cu ideile tale, pentru ca stiu ca ai idei minunate care ii poate inspira si pe ceilalti. :)

Daca vrei sa vezi, sa auzi sau sa simti cateva idei originale ca raspuns la intrebarea Cum sa imi ajut copilul cu adevarat pentru o viata implinita si armonioasa? atunci te invit sa reflectezi la urmatoarele intrebari:

1. Ce-ti doresti tie  pentru a fi implinit/a si fericita?

2. Ce ii doresti copilului  cel mai mult?

3. Cum ai vrea sa fie copilul la 30-40 de ani? ( personal, profesional, social?

4. Ce valori morale ar fi bine sa-i transmiti azi pentru a deveni acel adult la 30-40 de ani?

5. Valorile tale morale coincid cu valorile pe care vrei sa i le transmiti?

6. Ceea ce il educi sa faca este totuna cu ceea ce faci si tu?

7. Care sunt primii 3 pasi necesari, pe care sa ii faci pentru ca copilul tau sa ajunga la 30-40 de ani cu calitatile pe care i le doresti?

Raspunsul la aceste intrebari iti va arata clar care este reteta ta pentru ca copilul sa devina in timp adultul cu calitatile pe care i le doresti.

E important sa tinem minte faptul ca rolul de parinte dureaza o viata  si ne ajuta : claritatea rolurilor si a valorilor pe care construim relatiile in familie,respectul, iubirea, reguli simple, putine si clare, ritmul, ritualurile pe care le creeam, empatie, suport, libertate bine dozata, odihna, regenerare,reflectare .

Multumesc si te rog sa lasi un coment cu ideile tale care cu siguranta pot inspira si alti parinti.

Cu drag ,

Bianca

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>