Parintii de azi au responsabilitati mari

parinti ed

In ziua de azi parintii trec prin mari provocari impreuna cu copiii care sunt mult mai expusi la stiluri de viata periculoase si nocive decat in trecut. Participarea parintilor la programe sau grupuri de sustinere pentru dezvoltarea abilitatilor de a-si instrui si educa copiii este o necesitate reala.

Parca ii aud pe unii parinti spunand: Ia stai putin! Pe vremea noastra… sau Parintii mei nu au fost niste oameni scoliti, dar m-au iubit si acum sunt un om echilibrat. De ce sa facem atata tam-tam, oare nu incarcam si mai mult responsabilitatile parintilor?

Inteleg acest tip de gandire, insa exista motive  foarte intemeiate pentru care consider ca parintii zilelor noastre trebuie sa se implice mai activ si mai constient in modul in care isi indeplinesc rolul de parinti. In modelul traditional al primilor 100 de ani in Romania – si in civilizatiile mai putin educate-  cultura avea un caracter mult mai omogen. Un anumit stil de viata era acceptat si adoptat de marea majoritate a populatiei. Astfel ca binele era bine si raul- rau si aproape toti oamenii erau de acord cu  faptele care se incadrau in bine sau rau. Parintii, scoala, biserica si vecinii conveneau in ceea ce inseamna un comportament adecvat copiilor si se sustineau uniii pe altii in acest demers.

Daca parintii isi iubeau copiii si se ingrijeau de nevoile lor materiale, facand ceea ce e normal ca un parinte sa faca pentru copiii lui, atunci cu siguranta copiii lui deveneau niste adulti echilibrati. In familiile din vremea aceea, copiii erau educati sa-si respecte parintii  si pe ceilalti adulti. Practic toata lumea il invata pe copil aceleasi principii.

Insa lumea de azi s-a schimbat radical. In ziua de astazi nu mai exista un stil de viata unanim acceptat de toti oamenii, astfel ca mesajele care acapareaza atentia copilului sunt adesea contradictorii. Stilul de viata al vecinului, al bunicilor, al profesorilor, este cu totul diferit de cel al familiei in care creste copilul. Astfel ca de cele mai multe ori este invinuit copilul cu eticheta “prost crescut” cand de fapt stilul de viata al fiecaruia in parte are alte valori. Astfel copilul devine confuz si nu mai stie de cine sa asculte. In concluzie responsabilitatea parintilor a crescut: nu numai ca e necesar sa invete copilul ca valorile oamenilor sunt diferite si e dreptul fiecaruia sa-si aleaga stilul de viata ci si de a-si forma un stil de viata cu valori frumoase care ii sustin viata, printr-o dezvoltare sanatoasa echilibrata si implinita.  E important sa-l invatam pe copil ca nu e necesar sa copiem sau sa schimbam pe cineva ci e important sa fie el cel autentic in toate activitatile sale si in acelasi timp sa respecte si autenticitatea celorlati.

Un lucru comun si valabil in toate timpurile si societatile este faptul ca parintilor le revine sarcina cea mai importanta de a-si instrui si educa copiii, chiar si dupa ce copiii au inceput scoala, deoarece cele mai mari provocari ale copilariei apar in aceasta perioada cu colegii, parintii, profesorii etc.

E important ca si copilul sa tie care sunt valorile care stau la fundamentul familiei si care este stilul vostru de viata ca si parinti. Pentru copil e important sa stie de ce nu ii cumparam pantofi cu platforma la 10 ani cand este in crestere si dezvoltare inca, desi unii urmaresc doar sa-si mareasca profiturile, pentru noi sanatatea este prioritara. Sau de ce nu-i facem suvite la 11 ani sau nu-i punem unghii tehnice si lista poate continua.

Cea mai mare provocare pentru mine ca si parinte a fost sa raspund cu calm si rabdare la toate De ce?- urile copiilor dupa ce au inceput gradinita si scoala: De noi nu facem ca si cutare? De ce eu nu am voie sa-mi pun suvite? De ce parintii lui X  se despart? De ce mama lui X ii cumpara papuci cu platforma si tu nu ma lasi? si uite asa mama lui X e mai buna decat tine…

Unii copii vad multe si vor multe, insa e important sa fim perseverenti in rolul de parinte. Chiar ieri am avut o discutie cu copiii pe masina si am profitat de acest timp sa le raspund la intrebari cu o alta intrebare si folosind imaginatia.( o metoda foarte buna)

Intrebarea copiilor: De ce uneori eu trebuie sa fac ce vrei tu?

Intrebarea mea:  E bine ca o mamica sa-si duca copilul foarte bolnav la spital, chiar daca el nu vrea? Isi iubeste aceasta mama copilul desi nu il lasa sa ramana acasa asa cum vrea el? Imagineza-ti aceasta scena.

E doar un exemplu care poate arata foarte clar cum copiii sunt uneori confuzi si noi ca si parinti e important sa fim informati si sa le spunem de ce facem ceea ce facem (tocmai pentru faptul ca ii iubim si le vrem binele si unele lucruri nu sunt pentru binele lor)

Cine ii va lamuri copilului informatiile pe care le va primi la scoala, sau de la televizor, internet, biserica, copii, vecini…?

Asa dar in zilele noastre responsabilitatea parintilor din ziua de azi e mai mare decat a generatiilor trecute. Nu putem sa ne raportam la copiii nostri asa cum “ne vine in mod natural” caci in prezent avem de a face cu copii moderni nu naturali. Copiii moderni de azi este mai expus unor stiluri de viata periculoase si nocive. Daca ne iubim cu adevarat copiii atunci ii vom educa in conformitate cu priincipiile in care credem cu tarie.

Iata cateva abilitati pe care sa le dezvoltati ca si parinti pentru instruirea si educarea copilului modern:

1 aplica setul de valori familiale la tine acasa

2 informeaza-te (programe pentru parinti, vezi Serile Happy Family ; Tabara Family Mastery

3 observa-i pe ceilalti ( parinti, profesori, educatori…)

4 citeste carti pentru parinti

Poti participa in Cluj  la urmatoarele evenimente create din grija pentru familie:

Serile Happy Family ;

Tabara Family Mastery

Seminar intensiv pentru parinti si viitori parinti

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>